Ministerul Sănătății a anunțat, miercuri, că aprovizionează în continuare spitalele cu medicamentele necesare asigurării asistenței medicale a pacienților cu COVID-19.
Ministerul Sănătății a distribuit o nouă tranșă de Remdesivir în unitățile sanitare cu paturi care au în tratament pacienți infectați cu SARS-Cov-2, a transmis, miercuri, instituția, printr-un comunicat de presă.
Este vorba despre 5.692 de flacoane de Remdesivir 100 mg din cele 24.160 de flacoane achiziționate printr-un contract subsecvent în urma Acordului- Cadru încheiat de Comisia Europeană cu firma producătoare pentru statele membre.
Potrivit reprezentanților MS; medicamentul a ajuns în 98 spitale din toată țara pentru tratarea pacienților infectați cu SARS-Cov-2, cu forme medii de boală.
Criteriile de repartizare ale medicamentului au ținut cont de necesarul minim de flacoane/pacient tratat și de numărul pacienților internați, confirmați, în secții și în ATI care necesită administrare, precizează MS.
Potrivit informațiilor obținute de Gândul de la conducerea Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, pentru cinci zile de cură cu Remdesivir (pacient cu formă severă COVID) s-au cheltuit 10.085,4 lei pentru fiecare pacient.
Potrivit Protocolului de tratament al infecției cu virusul SARS-Cov-2, recomandat prin Ordinul Miisterului Sănătății nr 533/2021 de modificare a Ordinul nr. 487/2020 pentru aprobarea protocolului de tratament al infecției cu virusul SARS-Cov-2, în vigoare dn 24 martie 2020, „dintre antivirale, remdesivir se recomandă în formele medii de boală la pacienţi cu factori de risc pentru evoluţie severă şi în formele severe (cât mai rapid după instalarea necesarului de oxigen), pe criterii de disponibilitate, eficienţă şi riscuri.”.
„Remdesivir este un antiviral potenţial util pentru tratamentul COVID-19, care inhibă ARN polimeraza ARN dependentă, blocând prematur transcripţia ARN. Are activitate in vitro împotriva coronavirusurilor, inclusiv împotriva SARSCoV-2. (…) Eficienţa remdesivirului este ca a oricărei medicaţii antivirale, cu atât mai ridicată cu cât se administrează mai precoce după debutul simptomatologiei; este mai eficient la pacienţi cu hipoxie cu necesar redus de oxigen suplimentar, faţă de cei care necesită un flux mare de oxigen, ventilaţie invazivă sau noninvazivă, ECMO”, se arată în cel mai recent act normativ.
Remdesivir a fost autorizat în UE în iulie 2020 prin produsul Veklury indicat în tratamentul infecției COVID-19 la adulți și adolescenți cu vârsta de 12 ani și peste, cu pneumonie, care necesită aport suplimentar de oxigen, potrivit Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România, care a diseminat informațiile Agenției Europene a Medicamentului.
Veklury a primit o „autorizație condiționată de punere pe piață” din partea pe baza rezultatelor studiului c randomizat, dublu-orb, controlat cu placebo, NIAID-ACTT-1, care a arătat o îmbunătățire a timpului de recuperare la pacienții spitalizați cu COVID-19, permițându-le să petreacă mai puțin timp în spital sau pe tratament.
Studiul a implicat 1.063 de pacienți spitalizați (120 cu formă ușoară până la moderată și 943 cu formă gravă) și a arătat următoarele:
Nu s-a observat nicio diferență în timpul până la recuperare în subgrupul de pacienți cu boală gravă care au început tratamentul cu remdesivir atunci când erau deja pe ventilație mecanică sau ECMO (oxigenare cu membrană extracorporală). Nu s-a observat nicio diferență nici la pacienții cu boală ușoară / moderată care nu necesită oxigen suplimentar: timpul până la recuperare a fost de 5 zile atât pentru grupul care a primit remdesivir, cât și pentru grupul placebo.